Elektrische heftruck – stiller en zuiniger heffen

Innovaties blijven doorgaan in de techniek en dat geldt ook voor de elektrische heftruck. Die ontwikkelt zich op duurzame wijze, geheel volgens het idee van vergroening. Maar krijgt tegelijkertijd ook een verlengde levensduur en presteert beter. In de ‘oude’ wereld van de heftruck was LPG of diesel de normale brandstof. Alternatieven waren er eigenlijk niet. Tot een elektrische variant werd doorontwikkeld. Nu kun je ultramoderne heftrucks kopen die op stroom lopen. Die zijn prima qua bodemvrijheid, solide in het wielsysteem en vervuilen eigenlijk niet. O ja, ook de herrie van LPG- of diesel-aangedreven heftruck is verdwenen bij de elektrische variant. Je geeft ook minder geld want stroom is goedkoper dan brandstof. Met als bonus: het onderhoud is ook veel goedkoper, als je zo’n heftruck afzet tegen de benzinemodellen.

Vier vragen voor je een elektrische heftruck aanschaft

Misschien is binnen jouw bedrijf alleen in overdekte hallen een elektrische heftruck nodig. Dus alleen binnen. Voor je besluit een nieuwe heftruck te kopen, kan het handig zijn een viertal vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Gebruik ik de heftruck alleen binnen of ook buiten;
  • Waar wil ik de heftruck voor gebruiken;
  • Welke hefhoogte moet de heftruck aankunnen;
  • Welk hefgewicht moet de heftruck kunnen tillen.

De elektrische heftruck als krachtpatser

Na het beantwoorden van de vragen heb je je nieuwe aankoop passend gemaakt voor jouw bedrijfsactiviteiten. Een heftruck die past bij jouw ruimte-indeling en stellingen. Met de leverancier kun je details regelen; zaken die gaan over verlichting, eventuele cabineverwarming of hefhoogtes. Zo kom je uiteindelijk terecht bij het ideale model voor jouw business. Het mag duidelijk zijn dat vooral het hefvermogen een precair punt is. Er zijn heftrucks op de markt met de volgende standaard hefvermogens:

  • 1800 kilo (lichtgewicht);
  • 2500 kilo;
  • 3000 kilo (gemiddeld);
  • 3500 kilo;
  • 7000 kilo (zwaar).

Niet elke accu heeft dezelfde kracht

Gaat de kogel door de kerk? Wordt het echt tijd om je oude heftruck park de deur uit te doen en een nieuwe generatie naar binnen te rijden? In deze tijd heb je dan natuurlijk ook aandacht voor duurzaamheid en uitstootvermindering. Zo is een elektrisch model een stuk schoner en ook efficiënter dan een model dat nog op vervuilende diesel of LPG rondrijdt. Kies je voor elektrisch rijden en tillen, dan moet je wel beseffen dat een elektrische heftruck niet altijd dezelfde accu techniek aan boord heeft. Veel heftrucks draaien op een Lithium-ion (Li-ion) accu. An sich goed, maar dat kan tegenwoordig toch wel wat beter. Een goede keuze is om te gaan voor een heftruck die toegerust is met een LFP-accu techniek. LFP staat voor lithium-ijzer-fosfaat. LFP-batterijen houden het langer vol en zijn veiliger. Bij een lithium-ion accu is er altijd de kans op oververhitting en zo’n accu mist ook de power die een LFP-accu wel heeft.

Ben jij op zoek naar een heftruck? Wij hebben voor ieder bedrijf een geschikte heftruck te koop.

De accu die maar doorgaat 

Gezien bovenstaande is de keuze voor een elektrische heftruck met een LifePO4-accu (LFP-accu) dan ook echt aan te raden. Vervangen na enige tijd is niet nodig omdat deze krachtpatsers net zo lang meegaan als de heftruck zelf. Dan nog het punt van het bijladen van de accu, vaak gedaan tijdens de lunchpauze. Heb jij heftrucks nodig die het elk moment van de dag moeten blijven doen, die dus niet even zelf in de pauzestand kunnen? Dan heb je baat bij een heftruck met een extra zwaar accupakket. Kun je de hele dag almaar door heffen en rijden.