Wat is nearshoring?

Met nearshoring kun je werkzaamheden voor jouw project, service of product uit handen geven aan developers buiten Nederland. Het verschil tussen offshoring en nearshoring is dat je, met nearshoring, met medewerkers werkt die wel buiten Nederland wonen, maar die nog wel dicht in de buurt zijn. Op die manier verloopt de communicatie makkelijker omdat je vaak in dezelfde tijdzone zit en kun je door middel van de Engelse taal goed uit de voeten. Nearshoring kan worden ingezet wanneer je op zoek bent naar personeel maar dit niet in Nederland kunt vinden of omdat andere landen verder zijn in de ontwikkeling van bepaalde kennis en software.

Wat zijn de voordelen van nearshoring?

De voordelen voor nearshoring zijn dat je een brede groep van developers aan kunt spreken doordat je met meerdere landen werkt. In Nederland is het aantal developers vrij klein. Door te werken met nearshoring kun je developers uit bijvoorbeeld Duitsland, Engeland of Spanje bereiken die jou kunnen helpen. Wil je met medewerkers uit Amerika samenwerken, dan kom je al vrij snel uit of offshoring omdat je hier te maken hebt met een tijdsverschil. Een ander voordeel van het uitbesteden van personeel is dat je kosten kunt besparen. Zo hebben andere landen bijvoorbeeld een lager uurtarief van wij hier in Nederland gewend zijn, terwijl de kwaliteit van het werk net zo hoog, dan wel hoger ligt. Daarnaast heb je de keus uit een grote groep aan developers met specifieke skills die jou kunnen helpen.

De nadelen van developers over de grens

Er zijn vele voordelen van het werken met developers van over de grens maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo kan de communicatie bijvoorbeeld soms wat stroef verlopen doordat je in een andere taal moet communiceren. Ook kun je te maken krijgen met een tijdsverschil. Een ander nadeel kan het cultuurverschil zijn dat voor problemen kan zorgen. Wanneer je ervoor kiest om op locatie af te spreken kan dit ook extra kosten met zich meebrengen. Hier dient ook rekening mee te worden gehouden. Veelal zal de communicatie via het internet verlopen via Teams, Zoom of Skype. Al met al zijn de voordelen vele malen groter dan de nadelen.

Is dit iets voor jouw bedrijf?

Wanneer je de volgende punten met ja kunt beantwoorden is werken met externe developers een goede optie voor jouw bedrijf. Je hebt personeel in dienst maar je wil dat zij zich focussen op de projecten waar zij nu mee bezig zijn. Je wil goede developers in dienst maar wilt hier niet de hoofdprijs voor betalen. Je wilt een frisse kijk op de huidige werkzaamheden door developers van over de grens. Je kampt met een personeelstekort en kunt op korte termijn geen nieuwe medewerkers vinden. Je wil niet werken met tijdelijke medewerkers en vastzitten aan contracten en onnodige kosten. In bovenstaande gevallen is het dus prettig om te kiezen voor nearshoring. Door een groot aanbod aan developers zit er altijd wel developer of zelfs een heel team voor je klaar om aan de slag te gaan en jouw project, software, service of product tot een waar succes om te toveren.